Obezita se v našich zeměpisných šířkách zabydlela už hodně dávno. Vždyť česká kuchyně nikdy nepatřila mezi vyloženě nejlehčí, alespoň z pohledu kalorií. Nicméně dnes je situace ještě mnohem horší než v minulosti, kdy byla opravdová obezita mezi populací rozšířena jen sporadicky, zatímco dnes se už pomalu jedná o standard. Je potřeba však počet obézních jedinců v populaci radikálně snížit, jelikož velká nadváha znamená velké zatížení zdravotního systému, který pak nemá peníze na řešení jiných problémů.

Dvě papriky

Je dobré si říci, že ne každý, kdo vypadá tlustě, skutečně obezitu má. Existují typy postav, které jenom vypadají otyle, avšak nejsou. Hodně pak může napovědět váha, nicméně daleko přesnější je BMI. To zahrnuje nejen váhu, ale i další parametry. Takto je jednodušší se dozvědět, zda daný člověk má nadváhu, obezitu, případně jestli naopak nemá problém s malým příjmem potravy.

Ubrat na váze není snadné

Zhubnout není tak jednoduché, jak si mnozí hubení asi myslí. Kdyby bylo, tlustí by v naší populaci vůbec neexistovali. Nicméně opak je pravdou. Zásadním předpokladem k hubnutí je samozřejmě jídelníček. Ten by měl být co nejvyváženější, tedy rozhodně se nedoporučuje držet žádné vědecky neověřené pochybné diety. Pod pojmem „pestré stravování“ by si člověk měl představit zhruba 50% zeleniny doplněné o trochu toho ovoce, něco málo libového masa a luštěnin. Více toho není potřeba. Rozhodně je nezbytné vyvarovat se konzumaci různých druhů polotovarů, jež jsou plné tuků a cukrů. Navíc se v nich většinou používá i hodně soli, které ve velkém množství rovněž může škodit.

Grep

Někdy je dobré poradit se i s lékařem. Dobře může k tomuto účelu posloužit i obvodní doktor, avšak daleko lepší je se objednat do ordinace dietologa, jenž se na takovou problematiku přímo specializuje. Člověk se tam ale nedostane hned. Někdy je nezbytné si počkat i několik týdnů, v krajním případě i měsíců.