Meruňky každý jistě dobře zná. Je to ovoce známé lidstvu již dva tisíce let před Kristem, do Evropy proniklo sice až ve středověku, ale od té doby tu zdomácnělo a pěstuje se všude, kde jsou k tomu příhodné podmínky. Jestliže máte štěstí a můžete je sklízet na vlastní zahradě, pak si pogratulujte. Jsou to totiž nesmírně výživné a zdravé peckovité plody s vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Co je na nich tak významného?

čerstvé meruňky

Vysoký obsah mědi – organickou měď naše tělo potřebuje k zužitkování železa z potravy, tyto dva kovy úzce spolupracují při krvetvorbě (tvorbě červených krvinek) a tím pádem okysličování tkání. A čím méně kyslíku pro naše orgány, tím rychlejší stárnutí a degenerace a možnost vzniku nádorového bujení. Měď je také důležitá pro nervovou soustavu a mozek a spolu s železem je spouštěčem pro dostatek energie při každodenním fungování.

sušené meruňky

Mnoho provitamínu A a vitamínu C – oranžová barva meruněk prozradí, že jsou zásobárnou karotenoidů, velmi důležitých prekurzorů vitamínu A. Meruňky patří mezi ovocem k jeho nejbohatším zdrojům. Vitamíny A a C vytváří silný komplex pro podporu imunitního systému, který nás chrání před rozvojem infekčních chorob, přičemž oba vitamíny zároveň zvyšují svou účinnost díky vyššímu obsahu mědi. Denně hrst meruněk (třeba sušených) pro zdraví a krásu je tedy skutečně platný slogan.

Spousta vlákniny – meruňky neodšťavňujte, jednak by z toho vznikla hustá kaše, a pak by nebylo moc moudré zbavit se cenné vlákniny. Můžete si je dopřát čerstvé nebo sušené, výjimečně pak v podobě džemu či kompotu. Sušené meruňky OILSEED SERVIS s.r.o. můžete i dlouhodobě skladovat několik měsíců a skvěle se hodí např. do obilných kaší, k svačině do školy či do zaměstnání, anebo na výletě do přírody jako zdroj energie – lepší, než různé cukrovinky a pamlsky s bílým cukrem.